Jesteś tutaj:

Bulwa ziemniaczana

W gospodarstwie pana Piotra możemy także skosztować potrawy jakże prostej, a pieszczącej najdelikatniejsze podniebienia. W swoim królestwie, „Wiejskim

Raju”, pan Jankowski udowodni, że nie wszystko jeszcze wiemy

o ziemniakach. Okazuje się, że z tych poczciwych warzyw, które jemy prawie codziennie, można zrobić oryginalny przysmak na pożywną kolację. W wojewódzkim konkursie w 2007 r. na regionalną potrawę świętokrzyską, jego bulwa nadziewana zdobyła pierwsze miejsce.

Przepis nie jest zbyt skomplikowany:

Skład:

ziemniaki, mięso mielone wieprzowe,

liście kapusty, boczek wędzony,

świeże zioła (bazylia, tymianek, melisa),

przyprawy (sól, pieprz, papryka), cebula.


Sposób przygotowania

Ugotowane w łupinach ziemniaki kroimy na pół, wydrążamy obie połowy, nadziewamy przygotowanym farszem z  mięsa mielonego i przypraw. Następnie na rozłożone sparzone liście kapusty układamy cienki plaster boczku wędzonego i faszerowany ziemniak.

Zawijamy i zapiekamy w piekarniku.

Smacznego!
 

Licznik odwiedzin : 9762

Projekt: "Funkcjonowanie lokalnej grupy działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" współfinansowany w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.