Bulwa ziemniaczana
W gospodarstwie pana Piotra możemy także skosztować potrawy jakże prostej, a pieszczącej najdelikatniejsze podniebienia. W swoim królestwie, „Wiejskim
Raju”, pan Jankowski udowodni, że nie wszystko jeszcze wiemy
o ziemniakach. Okazuje się, że z tych poczciwych warzyw, które jemy prawie codziennie, można zrobić oryginalny przysmak na pożywną kolację. W wojewódzkim konkursie w 2007 r. na regionalną potrawę świętokrzyską, jego bulwa nadziewana zdobyła pierwsze miejsce.
Przepis nie jest zbyt skomplikowany:
Skład:
ziemniaki, mięso mielone wieprzowe,
liście kapusty, boczek wędzony,
świeże zioła (bazylia, tymianek, melisa),
przyprawy (sól, pieprz, papryka), cebula.
Sposób przygotowania
Ugotowane w łupinach ziemniaki kroimy na pół, wydrążamy obie połowy, nadziewamy przygotowanym farszem z mięsa mielonego i przypraw. Następnie na rozłożone sparzone liście kapusty układamy cienki plaster boczku wędzonego i faszerowany ziemniak.
Zawijamy i zapiekamy w piekarniku.
Smacznego!