BYCZKI - Danie Pani Teresy Klimczak serwowane jest w KARCZMIE Korbowa Koliba. Ziemniaki, jaja to podstawowe składniki potrawy. Razem tworzą nieskazitelny smak.
Z przygotowanego ciasta formować kule które następnie rozgniatamy na placek wielkości dłoni i środku kłaść porcję przygotowanego nadzienia po czym dokładnie sklejamy boki formując owalne pyzy. Każde nadzienie przygotowujemy poprzez obróbkę termiczną składników, następnie ich przemielenie i zmieszanie. Przygotowane byki podawać okraszone skwarkami. Z nazwą produktu wiąże się historia, która opowiada, iż kobiety szukały dla mężów sycącego dania. Byczki daleszyckie okazały się idealne. Nazwa byczki określała potężnego, głodnego mężczyznę.
Lokalna Grupa Działania "Białe Ługi"
Licznik odwiedzin : 9230
Projekt: "Funkcjonowanie lokalnej grupy działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" współfinansowany w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.