Jesteś tutaj:

BYCZKI - Danie Pani Teresy Klimczak serwowane jest w KARCZMIE Korbowa Koliba.   Ziemniaki, jaja to podstawowe składniki potrawy. Razem tworzą nieskazitelny smak.
Z przygotowanego ciasta formować kule które następnie rozgniatamy na placek wielkości dłoni i środku kłaść porcję przygotowanego nadzienia po czym dokładnie sklejamy boki formując owalne pyzy. Każde nadzienie przygotowujemy poprzez obróbkę termiczną składników, następnie ich przemielenie i zmieszanie. Przygotowane byki podawać okraszone skwarkami. Z nazwą produktu wiąże się historia, która opowiada, iż kobiety szukały dla mężów sycącego dania. Byczki daleszyckie okazały się idealne. Nazwa byczki określała potężnego, głodnego mężczyznę.

Licznik odwiedzin : 9230

Projekt: "Funkcjonowanie lokalnej grupy działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" współfinansowany w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.