Jesteś tutaj:

Gęś pieczona z Rakowa

W przedwojennym Rakowie podstawowym daniem serwowanym w okresie jesieni po Św. Marcinie była pieczona gęś. Tradycję tę rozsławiła restauracja założona w 1933 roku przez małżeństwo Okólskich. Bufet, do którego menu wpisały się również i pyszne żołądki gęsie w sosie własnym, z upływem lat w przyrządzaniu gęsiny doszedł do perfekcji. W chudych latach PRL-u, kiedy to kompletnie załamała się polska gastronomia, pieczona gąska pani Anastazji, przyciągała do Rakowa prominentów nie tylko z Kielc. Podawane rarytasy i naczelna zasada właścicielki - bezwzględna dyskrecja - czyniły z knajpki idealne miejsce omawiania spraw ważnych, a poufnych... Dzisiaj, w barze „Pod Gąską”, prowadzonym przez wnuka babci Okólskiej, tradycyjnie można zamówić gęsinę, a sama knajpka pełni nadal ważną rolę w życiu mieszkańców i jest jednym z atutów turystycznych Rakowa.

Licznik odwiedzin : 9876

Projekt: "Funkcjonowanie lokalnej grupy działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" współfinansowany w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.