Jesteś tutaj:

Miód

Pachnie sadem, kwitnącą łąką, lasem. Bywa złocisty, czasami brunatno-brązowy, gęsty lub rzadki, zawsze słodki i zdrowy... Miód jest naturalnym produktem spożywczym, stosowanym w lecznictwie od wielu tysięcy lat. We wszystkich kulturach świata, od Egiptu po Daleki Wschód, miód używany był jako lekarstwa dla ciała i duszy. Okolice Daleszyc mają bogate tradycje bartnicze, korzeniami sięgające wczesnego średniowiecza. Miód pszczeli z pasieki Marcina Gonciarza w poddaleszyckim Cisowie ma rodowód sięgający co najmniej XIX wieku. O tradycyjnym prowadzeniu gospodarstwa pasiecznego mówią pieczołowicie przechowywane pamiętniki rodzinne – „miodową” tradycję kultywuje już piąte pokolenie Gonciarzy. Nic zatem dziwnego, że w hodowli pszczół pan Marcin doszedł do perfekcji, a miód z jego pasieki smakuje nadzwyczaj wyjątkowo 

Licznik odwiedzin : 9009

Projekt: "Funkcjonowanie lokalnej grupy działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" współfinansowany w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.