Jesteś tutaj:

Parzybroda

Kiedyś, z racji ekonomicznych gotowana w każdym domu, dzisiaj robi prawdziwą furorę jako danie regionalne, które serwuje się na Ziemi Daleszycko-Rakowskiej. Ugotowane na papkę ziemniaki z kiszoną kapustą i tłuszczem, przed podaniem okraszone suto skwarkami, może nie wyglądają najwykwintniej, ale jak smakują, szczególnie odsmażone! Doprawione na ostro, podane na przegryzkę z kiszonym ogóreczkiem – niebo w gębie. Stąd też i nazwa.

 Niecierpliwcy, którzy nie mogli doczekać się swojej porcji kapuchy z ziemniakami, zaglądali do garnka i... parzyli sobie brodę. Parzybroda swą ponowną sławę zawdzięcza panu Piotrowi Jankowskiemu z Podmarzysza,  który przypomniał wszystkim o wyjątkowym smaku dzieciństwa... Godzien polecenia!

Licznik odwiedzin : 9586

Projekt: "Funkcjonowanie lokalnej grupy działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" współfinansowany w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.