Jesteś tutaj:

Udziec świętokrzyski

Udziec świętokrzyski to potrawa, którą wyśmienicie przyrządza pan Piotr Jankowski w swoim gospodarstwie w Podmarzyszu. Wieprzowe mięso, wcześniej przez cały tydzień marynowane w octowej zalewie mocno przyprawionej ziołami, upieczone, jak każe stara, świętokrzyska tradycja, w piecu chlebowym, smakuje gościom wybornie, a jego zapach... jest jedyny i niepowtarzalny! Danie, które słusznie należy nazwać mięsiwem, dobrze jest czymś podlać... Pan Jankowski, jak na dobrego gospodarza przystało, do swego udźca serwuje, przygotowywaną w jego rodzinie od pokoleń, cytrynowo-miodową, z nutką kawy i wanilii, nalewkę o sielskiej nazwie „Wiejski Raj”. Rzeczywiście, degustacja tych specjałów przenosi do raju... Koniecznie trzeba spróbować! 

Licznik odwiedzin : 10136

Projekt: "Funkcjonowanie lokalnej grupy działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" współfinansowany w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.