Jesteś tutaj:

Święto pieczonego ziemniaka

Wielkie ogniska, wory ziemniaków, żar i dym, zapach pieczonych kartofli, a wokół niezliczone kramy, stoiska, występy na scenie, popisy strażackie, wystawy rękodzieła i rzemiosła, muzyka i setki gości. Tak wygląda rynek w podrakowskim Dębnie co roku w trzeciej dekadzie września. Z początkowo skromnej uroczystości religijno-obyczajowej, Święto Pieczonego Ziemniaka, w ciągu kilku lat przerodziło się w huczną i znaną w regionie imprezę plenerową. Tradycyjnym punktem festynu jest wspólna degustacja pieczonych ziemniaków, które tego dnia smakują naprawdę wyjątkowo. Wielką atrakcją są rozmaite cuda wesołego miasteczka, które usatysfakcjonują największego amatora silnych wrażeń. Roztańczone tłumy “walczą” o miejsce na deskach, a poważnych panów w garniturach porywają do polek i oberków krzepkie solistki zespołów lu dowych. Z nadejściem nocy, wszyscy, którzy wytrwali, stają się uczestnikami fascynującego widowiska - pokazu fajerwerków. Impreza kończy się późnym wieczorem, gdy gasną olbrzymie ogniska rozpalone na “dębackim” rynku. “W dzień Świętej Tekli ziemniaki będziem piekli”. 

Koniecznie trzeba sprawdzić, co oznacza to hasło..

 

Licznik odwiedzin : 12985

Projekt: "Funkcjonowanie lokalnej grupy działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" współfinansowany w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.