Województwo Świętokrzyskie od 17 lutego 2010 roku jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego i w jej ramach Urząd Marszałkowski rozpoczął tworzenie sieci regionalnej pod nazwą Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Ponieważ Sieć w głównej mierze związana jest z promocją kulinariów regionu, przez co również wpływa na rozwój turystyki, wpisuje się idelanie w niektóre działań wspieraqnych przez LGD. Jeśli na obszarze LGD działają rolnicy lub przedsiębiorcy, którzy spełniają wymagania określone w załączonych Zasadach Funkcjonowania, mają oni możliwość ubiegania się o członkowstwo. Głównym kryterium jest lokalne pochodzenie surowców, ale szczególną uwagę organizatorzy zwracać będą na wysoką jakość produkowanej żywności (w przypadku przetwórców) oraz na kuchnię regionalną (w przypadku restauracji i gospodarstw agroturystycznych). W załączonym artykule przedstawione są z kolei główne założenia i idee Sieci. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu z Panią Barbarą Kubiec-Govender z Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzedu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego.
Dane kontaktowe:
Barbara Kubiec-Govender
Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska
Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach
Al. IX Wieków Kielc 3
25-516 Kielce
tel.: (041) 342 14 51
fax: (041) 344 36 10
e-mail: barbara.kubiec-govender@sejmik.kielce.pl
www.sejmik.kielce.pl